Retail
Various projects

University of Hertfordshire
Student Zone

Architecture

Retail

Client:
University of Hertfordshire
Contractor:
Morgan Sindall
Value:
£12.0m

University of Hertfordshire identified the need for a new Student Zone, on their 2020 Vision estates masterplan. The scheme comprised a new building and refurbishment of several existing linking buildings. The objective was to locate various student services departments into one area with a central concourse.

Facilities which were accommodated include: Student centre offices, Careers and placements offices, Student union offices, Enrolment area, Retail spaces, Medical centre, Pharmacy, Occupational health offices and Coffee area with an open concourse.

The new building incorporates an exposed concrete structure with exposed coffered slabs and printed glass facades. It also features a green roof and a hybrid ventilation system which utilises the thermal mass of the structure to eliminate air conditioning.

This scheme has won RICS award in 2016.

The John Lewis Partnership
Waitrose, Holloway Road, London

Architecture

Retail

Client:
John Lewis Partnership
Contractor:
Unknown
Value:
£3.5m

The scheme involved the demolition of a redundant department store, owned by the client, and replacing it with a modern food store which is in keeping with it’s urban context.

The new store is designed to provide a ground floor sales area with access both from the main road frontage and also from the car park at the rear via a new pedestrian mall. This interesting feature gives the opportunity for window display as well as convenient under cover access to the store. Administration offices, storage and staff facilities are situated on the first floor restaurant with a large terrace.

Mechanical services and plant are located either at basement level or within the roof void. A separate access is provided for service vehicles to a screened yard at the rear of the sales floor.

The scale and elevation treatment of the design complements and reflects the traditional nature of existing buildings in the area. Strong design features include a circular corner rotunda and dome above the main entrance and gabled treatment to the mall entrance. These are linked by a first floor colonnade and balcony detail above the main store frontage.

University of Hertfordshire
Learning Zone and Reception

Architecture

Retail

Client:
University of Hertfordshire
Contractor:
Morgan Sindall
Value:
£8.5m

University of Hertfordshire identified the need for a new Learning Zone, on their 2020 Vision estates masterplan. This forms part of the £20m initial phase of the 2020 Vision works.

The scheme comprised demolition of various single-storey elements, which adjoin the existing Prince Edward Hall building and creation of a new ground level reception for the Campus, together with a new Learning Zone and café. Purpose of the Learning Zone is to facilitate informal learning by individuals and groups. Some of the new facilities are housed in a ‘Granite box’ which was ‘inserted’ into the existing building structure on a juxtaposing plane.

The works included extensive landscaping, to provide a new focus to the main entrance and to the front area of the campus. Re-elevating the frontage of various existing buildings was also included, together with a new external heritage walkway.

This scheme has won RIBA and RICS awards as well as commendations by other organisations.