University of Hertfordshire
Office and interior design

Department of EHCS

Architecture

Office | Interior design

Client:
????
Contract:
????
Value:
£600k
Contractor:
????

The proposals included providing a new home for one of the UK’s leading Estate’s teams along with additional facilities for the School of Creative Arts, situated within an existing, vacant building on College Lane campus.

The Estates, Hospitality and Contract Services (EHCS) new home is designed to suit their busy and collaborative requirements. A series of meeting spaces, as individual rooms within a larger space divide the office into formal and informal working environments. On the formal side is the more traditional open-plan office environment where staff can easily interact, and some smaller meeting tables for quicker meetings. Beyond the coloured glass meeting rooms are a series of larger tables, and more comfortable furniture for longer and more informal discussions.

The space was a refurbishment of the Mercer Building, an out-dated office environment which was dark and had low-ceilings. The new office, in contrast, brings joy through colour and the creation of interesting tactile spaces. The space has been designed for the expanding department and has been reported to highly impress important visitors to the University.

Student Zone

Architecture

Architecture Office | Interior design

Contractor:
Morgan Sindall
Value:
£12.0m
Completed:
2015

University of Hertfordshire identified the need for a new Student Zone, on their 2020 Vision estates masterplan. The scheme comprised a new building and refurbishment of several existing linking buildings. The objective was to locate various student services departments into one area with a central concourse.

Facilities which were accommodated include: Student centre offices, Careers and placements offices, Student union offices, Enrolment area, Retail spaces, Medical centre, Pharmacy, Occupational health offices and Coffee area with an open concourse.

The new building incorporates an exposed concrete structure with exposed coffered slabs and printed glass facades. It also features a green roof and a hybrid ventilation system which utilises the thermal mass of the structure to eliminate air conditioning.

This scheme has won RICS award in 2016.

Learning Zone and Reception

Architecture

Office | Interior design

Contractor:
Morgan Sindall
Value:
£8.5m
Completed:
2015

University of Hertfordshire identified the need for a new Learning Zone, on their 2020 Vision estates masterplan. This forms part of the £20m initial phase of the 2020 Vision works.

The scheme comprised demolition of various single-storey elements, which adjoin the existing Prince Edward Hall building and creation of a new ground level reception for the Campus, together with a new Learning Zone and café. Purpose of the Learning Zone is to facilitate informal learning by individuals and groups. Some of the new facilities are housed in a ‘Granite box’ which was ‘inserted’ into the existing building structure on a juxtaposing plane.

The works included extensive landscaping, to provide a new focus to the main entrance and to the front area of the campus. Re-elevating the frontage of various existing buildings was also included, together with a new external heritage walkway.

This scheme has won RIBA and RICS awards as well as commendations by other organisations.

The practice places great emphasis on designing architecture of high quality and this approach has resulted in a significant media profile and industry recognition.

The practice places great emphasis on designing architecture of high quality and this approach has resulted in a significant media profile and industry recognition.

We always aim to deliver the best possible service for our clients and our friendly team are always on hand to discuss your commercial or private projects.