Phoenix Works

Poplar

Town Planning
Large Scale Mixed Use

Client
Fairview New Homes

Services
Planning application and planning appeal

Status
Completed

The scheme involved redevelopment of an industrial site adjoining the canal in Poplar. The scheme incorporated four buildings between 4 and 14 storeys with undercroft parking, delivering 143 units. The original application was made by Fairview themselves and was recommended for approval but this was overturned at planning committee. Vincent and Gorbing were employed to pursue a planning appeal by public inquiry and advise on a revised scheme.

The main issues to address included providing exceptional circumstances to justify the density (in excess of London Plan policy), demonstrating that the scale and bulk was not detrimental to visual or residential amenity, and demonstrating that proposals did not result in an adverse impact on the Limehouse Cut Conservation Area, and the enjoyment of the Canal as part of the Blue Ribbon Network.

To support the appeal a full suite of appeal documentation, including proofs of evidence were prepared working with the design team and legal counsel. In tandem, a new application with a reduction in unit numbers was prepared and submitted, and negotiations with both the LPA and GLA continued.  The revised scheme was approved and the GLA confirmed no call-in. The appeal was withdrawn by Fairview in favour of being able to commence development in a more timely manner.